Aleksandra Janik
08 Kwie

Mazurek wielkanocny

Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Poniżej znajdziecie przepis na świąteczny mazurek na delikatnym i kruchym spodzie.

Składniki:

  • Płatki owsiane 250g 1/2 paczki
  • Cukier brzozowy 50g (5 łyżek)
  • Jajo 200g (4 sztuki)
  • Mąka pełnoziarnista typ 2000 50g (5 łyżeczek)
  • Proszek do pieczenia 3g (1 płaska łyżeczka)
  • Mleko 1,5% tłuszczu 50g (5 łyżek)
  • Słonecznik, nasiona 30g (3 łyżeczki)

Sposób przygotowania:Płatki owsiane zarumienić na suchej patelni, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. W misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać płatki owsiane i słonecznik. Następnie wymieszać. W wysokim naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem i wlać do miski z płatkami, dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przelać masę owsianą, wyrównać powierzchnie i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 minut na złoty kolor. Po upieczeniu dobrze wystudź. Udekorować w dowolny sposób.

Twój komentarz




POKAŻ